Автор: Мимо Гарсия Сексуална ориентация

Мимо Гарсия за София прайд

Мимо Гарсия
Повече за/от Мимо Гарсия в официалния му сайт https://www.mimo.bg

Този юни е тих. За първи път от 13 години, няма „София прайд“. Коронавирусът провали шествието, за радост на явните и скрити хомофоби… По медиите не се показват ужким патриоти, които да обиждат ЛГБТИ общността. По улиците не се разхождат глуповати хетеросексуални, които да „бранят“ рожбите си от „страшните“ гейове, лесбийки и транссексуални. Във Фейсбук не се споделят тъповати статуси „Върнете дъгата на децата“.

Тъжно, но повече от десетилетие след първия прайд, обществото ни масово не съзнава смисъла на това събитие. То не е манифестация на (ще използвам иронично клишето) „меките китки“, а представлява мирен протест срещу несправедливостта! Политиците ни умишлено са глухи и слепи по тази тема. За тях не е от значение какво се случва с тази немалка група българи… Рейтингът е едничката им грижа. Те са, буквално, без топки. Или отбягват да коментират, или иронизират. А пък националистите директно дават за пример хомосексуалните като зверове, чиято ориентация ще съсипе страната. Жалко, грозно и недостойно поведение!

Често се тиражира – „Защо „обратните“ парадират със сексуалността си, да си траят, да си правят, каквото щат под завивките“… Не, да бъдеш себе си не е парадиране! Има разлика между това да биеш тъпана и това да се бориш да имаш равни права! Конституцията ни прокламира, че те са гарантирани за всички! Няма да навлизам в разговор за брака и защитата, която той носи след сключването му, за партньорите, сами може да се запознаете…  За осиновяването, също…

Друго подхвърляне е пренебрежителното: „Абе, всеки има право на избор“… Не знам как има избор към кого да бъдеш привлечен или как да се чувстваш? Странно ми е, нека получа обяснение… Тоест: седи си някой и изведнъж му хрумва да харесва вече момчета или пък да изпитва усещането, че е жена… Така ли? Хм… Май, не е така формулата…

Обичам да давам един прост пример, особено за бръснатите глави, които крещят „П*дали!“… Тези скинхедс обикновено са футболни запалянковци… Та, те избират ли кой отбор да харесват? Или просто усещат, че това е техният отбор и горят за него? Без да имат обяснение – не е най-елитен клуб, играчите не са Меси и Роналдо, ама сърцето им тупти и подкрепят този клуб…. Аналогично се възбуждат от момичета, без някой да им каже – „Избери си мацката или пича“…Респективно – някои мъже се възбуждат от мъже, без някой да им изнесе лекция в кого да се влюбват…

Пиша елементарно, защото диалогът ежегодно преминава на това ниво, което е супер грозно и не е европейско…За Русия, за Чечня, за Уганда, за Бруней този тон е идеален, но за държава-членка на ЕС е пошъл, същевременно и обиден за всички ЛГБТИ хора!

Политиците спекулират с този проблем, ала истината е, че те се подиграват с ЛГБТИ общността!

Държавата финансира вероизповедания с данъците на всички, като представители на едно конкретно „традиционно“ вероизповедание си позволява непрестанно да дискриминира ЛГБТИ общността… Комисията за защита от дискриминация не предприема нищичко… ОКей, „Библията казва така“, ами тогава светската държава защо дава пари за организация, която целенасочено преследва съвестни граждани?!

Допълнително от данъците и на ЛГБТИ хора се строят детски, училища, плащат се детски, субсидира се Агенция за закрила на деца, но не се дава шанс на общността да имат пълноценни семейства?!

И още куп абсурди, които са унизителни!

И когато някой каже – „Мен, това не ме засяга!“, е хубаво да се замисли, дали и той не е дискриминиран по друг белег? По полов /жените продължават да са по-ниско платени/, по етнос /ромите са ни виновни за всичко/, по възраст /над 50 ще Ви е супер трудно да си намерите работа/ и други, и други, и други!

Ако не се борим като едни за човешките права, никога няма да има промяна! Ние трябва да сме един отбор, който да не позволява да има двойни стандарти!

От 20:00 във Фейсбук страницата на „София прайд“ ще има онлайн събитие, което ще Ви докаже, че ЛГБТИ не са радиоактивни…

Вашият коментар