За платформата за психо-логопедична подкрепа и помощ „ДА ГОВОРИМ ЗАЕДНО“

Платформата за психо-логопедична подкрепа и помощ „Да говорим заедно“ (www.dagovorimzaedno.com) е основана през януари 2019 г. от Галинка Чавдарова, психолог и логопед, и Мимо Гарсия, блогър и съдебен заседател. Двамата обединяват усилия, водени от стремежа, че в България трябва най-накрая знанието да пресече пътя на неразбирането, водещо до отхвърляне.

За Галинка и Мимо е важно да демонстрират, че хората с аутизъм, синдром на Даун могат и заслужават да живеят достойно, без погледи и подмятания. Те искат да покажат, че прекаралите инсулт могат да се възстановят, стига да не изпитват неудобство да потърсят професионалист, с когото да борят загубата на речта. Дуото воюва и с дискриминацията, породена от предразсъдъци, спрямо ЛГБТИ общността.

За Галинка и Мимо домашното насилие е болезнена тема, за която общество удобно „не знае, не е чуло, не е видяло“. За разлика от трите мъдри маймунки, откъдето тръгва въпросната фраза, в случая бездействието може да се приравни с поведението на онзи, който шамари или раздава юмручно „право“. Галинка и Мимо се опитват да дадат гласност на случващото се и да провокират гражданите да са нетърпими към насилието във всичките му форми.

Мимо Гарсия създава и форматите на платформата „Всеки първи понеделник“ (2019 – 2020) и „Къси послания“ (2021), в които заедно с Галинка Чавдарова разглеждат темите за детската агресия; аутизма; афазията след инсулт; осиновяването; дислексията; сексуалната ориентация; здравословното отслабване; медийната грамотност.

През 2020 г. заседател Гарсия е инициатор и на специалния подкаст на „Да говорим заедно“, в който психолог Чавдарова отговаря на въпроси на слушатели, изпаднали в паника покрай случващото се с COVID-19.

Фотосесия на Галинка Чавдарова и Мимо Гарсия, създатели на платформата за подкрепа и помощ  „Да говорим заедно“, през 2020 година
Фотосесия на Галинка Чавдарова и Мимо Гарсия, създатели на платформата за подкрепа и помощ „Да говорим заедно“, през 2020 година

1 thought on “За платформата за психо-логопедична подкрепа и помощ „ДА ГОВОРИМ ЗАЕДНО“”

Вашият коментар