Автор: Мимо Гарсия

Мимо Гарсия: „От басейна, няколко позитивни реда“

Много мои “приятели”, ми се оплакват “как това лято им било провалено”… Причината е, че ако минели граница – я ги чакала карантина, я можело да им отменят обратния полет и да затънат в разходи…

Добре, питам ги: познавате ли България, обиколили ли сте я надлъж и нашир, та да Ви е омръзнала и утесняла?

Без да се замислят, непремерено и самонадеяно, отговарят, че всичко, всичко били пребродили. Като ги заразпиташ, земите на дедите, очите им не са виждали, та какво остава за цялата прекрасна страна!

Сериозно! Аз също обичам да пътувам навън. Пандемията отмени и собствените ми планове (два на брой, още от декември), но вместо да се тюхкам, отварям Гугъл и чета за родните ни чудеса!

Ето сега, плувам в минералния басейн на хотела в старопланинското градче, и съм щастлив. Не са ми нужни чужди улици, чужди марки, чужди хора. Уважавам братята и сестрите си тук.

Разговарях преди два-три часа със собствениците на малко ресторантче. Стараят се, ама много се стараят (и обслужването, обслужване; и ястията, ястия; нормални цени; приятна музика). Радостни са, че сега хранят българи. По-често външни шетат.

А защо… Ами поради прословутото ни превъзнасяне ту към Америка, ту към Европа, ту към Русия…

Няма ден, в който да не чуя колко готино е там… Къде?! Докога ще съществуваме с илюзията, че има перфектни места?! Няма. Истината е една: най-близкото до перфектното място, е дето сме проплакали за първи път. И не, не Ви говоря празни думи. За съжаление, дискриминация, расизъм, предубеждения, навсякъде има. Познаваме наши емигранти, не чакат на социални помощи, развиха бизнеси, ама все през дебелашки шеги, им намекват, че никога няма да са 100% равни, независимо от паспорти и зелени карти.

Трябва да прогледнем, че държавата ни има не по-малко, но и не повече проблеми от останалите. Агресията, корупцията се срещат и в най-затънтеното племе. Е, някои политически играчи по-хитро (по-скрито) въртят далавери, други са по-прости и биват заловени в крачка. Ала няма спасение от тези злини, защото ги вършат не определени нации, а човеци. Някои индивиди са податливи на алчност, насилие, други не са. Но няма народ, прочистен изцяло от черните овце.

Не позволявайте на разни съмнителни експерти да Ви вменяват колко малка и жалка била България. Ще Ви призная – не съм бил отличник в училище, още по-малко пък съм имал шестак по география, но знам, не сме джуджета. В никакъв случай. Помнете, че на тези “умници” им плащат, та да ни поучават как ни е нужен един или друг по-голям брат… обаче, няма безплатна братска прегръдка. Няма! Всичко се плаща. По-добре сами, но независими, отколкото заедно, но поробени.

Един лек ни е нужен за рестарт на страната ни. Да сме обединени. Това да подкрепим българския туризъм е първата крачка.
🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Вашият коментар