Автор: Мимо Гарсия Възрастни Деца Сексуална ориентация Форматът "Къси послания с Галинка и Мимо"

Третите КЪСИ ПОСЛАНИЯ: МИМО ГАРСИЯ & ТАНЯ НИКОЛОВ ни учат как да ограмотим медийно младите

*Заради смъртта (https://mimo.bg/archives/8667) на дядото на Мимо, завършеният вариант излиза на 10-ти май 2021 г.

Студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация МИМО ГАРСИЯ & ТАНЯ НИКОЛОВ представят своята идея как да ограмотим медийно младите. Видеото (https://youtu.be/sLcsC5GmWm0) е първата част от своеобразната им конференция. Текстът (https://mimo.bg/archives/8622) – втората. Двамата разработват съдържанието като задание при проф. д-р Теодора Петрова, която им преподава дисциплината „Нови медии“. Клипът е част и от поредицата „Къси послания“ (https://www.dagovorimzaedno.com/kpgm) на платформата за подкрепа и помощ „ДА ГОВОРИМ ЗАЕДНО“.

Видео: МИМО ГАРСИЯ & ТАНЯ НИКОЛОВ
Текст: МИМО ГАРСИЯ


Първата част на работата на Таня и мен завършва със следните мои думи: „Мечокът е невероятна фигура [за децата]“. Да, това безспорно е така, но ми се иска да аргументираме избора си. Разбира се, и във видеото казвам, че подрастващите задължително трябва да четат. Всеки, докоснал се до творбата на Алън Милн „Мечо Пух“, възприема плюшеното мече за свой другар. Книгата, освен да развлича, подпомага и във възпитанието. Палавниците научават що е приятелство, що е отговорност, що е изпитание. Те научават по забавен начин смисълът на поговорките „Сговорна дружина – планина повдига“, „Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрял“ и т.н. О, да, те проумяват и донякъде темата за смъртта, за загубата на близък. Развличайки се, мозъчетата им попиват същината на живота, който е като колелото на късмета на Къци Вапцаров – ту е в графата щастие, ту е в сектора мъка.
Липсата на повествованието в делника днес осакатява трайно децата. Те не само не съумяват да развият въображението си, което води до асоциално поведение, а и не умеят да разграничават доброто от лошото. Обвиняването на интернет за бума на Child grooming (вкарване в заблуждение на детето, че отсрещният му е другар с цел сближаване и най-често сексуално възползване) е неправилно. Защото да, интернет улесни възможността на педофилите да комуникират с децата, но това не е първостепенната причина. Моето поколение, родените 98-а, с лекота може да изредим злодеи – чичо Скар от „Цар Лъв“, Урсула от „Малката русалка“ и прочее. По-възрастните пък имат своите злодеи – хитрата Смире от „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“, лисицата и котаракът в „Пинокио“. Тоест, ние, макар и да сме имали различни олицетворения на злото, сме научили едно и също – трябва да бъдем мнителни.
Може би някой ще се опита да ме апострофира, че и без приказни герои, родителите могат да обяснят на децата си да не взимат бонбони от непознат, да не се качват в кола, ако някой ги помоли да отидат с него и да му „търсят“ кучето. Да, този някой ще е прав, че майките и бащите могат да кажат, но кой ще ги послуша? Вижте, детето не се превръща в самостоятелна единица на 18-годишна възраст. Тогава става дееспособно за законодателя, но детето още щом проходи и проговори се чувства (дали е е друг въпрос) и иска да е независимо. Всеки от нас иска да може сам да си взима решенията. Когато се повтаря на детето „Не прави това, не прави онова“, то прави обратното не от глупост, а от инат. Често се опарва. Понякога това води до белег, за който се измисля легенда, та да печели момчето мацки по-късно или момичето да се изкарва смела (е, ако четяха Пипи Дългото чорапче можеха девойките с нея да се олицетворят). Друг път обаче нещата са много сериозни. Попадането в лапите на сексуален хищник и последващото изнасилване и/или убийство е необратимо. В една детска книга няма как да се говори за насилствен секс, удушаване или наръгване, ала има как фино да се прокара тезата – доверие никому (с изключение на мама и тате). Когато детето се наплаши, както аз треперех от Скар, то няма да е лекомислено. Но тогава този урок ще го е получил сам, без родителите му да натякват, и няма да има на кого да прави напук. Защото с любимите му герои си играе, а не спори с тях.
Може би родителите биха се леко разочаровали – как измислени образи са по-важни от техните съвети. Мили майки и татковци, бих се обърнал към тях, Вашите деца Ви обожават, но „воюването“ им с Вас е нормален процес. Те не могат да израснат, ако са все до полата на мама, нали? Да, има случаи, когато детето ще ги наранява, но прощавайки, те ще надграждат не само родителския си капацитет, но и човешката си способност за емпатия.

След като сме изяснили важните неща (а какво по-важно от щастливи деца?) е време да пристъпим към основната ни работа – каква кампания за медийна грамотност трябва да се организира. Общо взето проф. д-р Петрова ни постави за задача да създадем проект за спечелване на финансиране на такава кампания. Иска ми се да започна с няколко думи към фиктивните оценители на проекта (всъщност се обръщам към Вас, скъпи читатели):

„Уважаеми дами и господа,
живеем във време, в което се случва разрушаване на фундаменталното за всяко живо същество общуване. Котката има нужда от милувка, кучето от ласка, а човекът? Заради измислената пандемия, вече повече от година ни се налага изкуствено да бъдем роботи – да учим, да работим, да се срещаме (дори в интимен план) онлайн, дистанционно! Това за мен е началото на края: нормалността си отива, настъпва повсеместната лудост. Огледайте се – по улиците се разхождат откачалки с по две маски една върху друга! Огледайте се – има психопати, които си изжулват ръцете с дезинфектанти. Ние всички дадохме жертва – нашите близки починаха, защото за корумпираните медици, друго освен Ковид пътека, в тези повече от 365 дни, не съществува! Едната ми баба – скъпото ми бабче, си отиде преди около месец (https://mimo.bg/archives/8514) – на 17-ти април, защото вместо да ѝ лекуват инсулта се концентрираха върху измисления вирус. Да, да, признавам. Аз също вярвах в COVID-19, но само през март и април 2020. Тогава добре ни подплашиха мисирките. Но за да продължава някой да вярва, то той трябва да е без ум!
Не само ни убиха близките, те ни оставиха без работа (всеки бизнес де факто понесе удар, дори да не е де юре затварян в идиотските локдауни). Но не се задоволиха с това! Съсипаха образованието – този толкова важен стълб за всяка общество! Една година обучение няма. Тече пълен фарс.
Да, няма как да не отчетем, че ние, българите, се оказахме една от най-мъдрите нации. Почти вече не се задушаваме с маски. Ходим си по ресторанти. Комуникираме. Има единици, които се плашат от „Баба Яга и дядо Торбалан“. В сравнение с нас, немците са си загубили акъла. Имам роднини там. Вечерни часове, преследване от полиция. Фризьор месеци наред им бе забранено да посещават. Тази толкова вредна за Европа и света женица – Меркел, има още време до приключването на последния ѝ мандат, сиреч още бели ще направи. Ако искаме да нямаме повече управляващи тип Ангела, Макрон, които налагат рестрикции на нас, нормалните, трябва да отгледаме едно ново поколение. Поколение, което може да мисли!“

Да, за мен е много важно да научим младите да разсъждават. За съжаление, днес дотолкова им е промит акъла от масмедиите, че възприемат всичко за чиста монета. Давам Ви пример – идолите на децата в момента злоупотребяват с доверието им непрестанно. Уж им представят песен, а през нея промотират сладкарници, автокъщи, даже алкохол и цигари. Тъй като нямат развито чувство за бдителност, малолетните и непълнолетни лапват въдицата и купуват, каквото им е наредено. Дори дават пари през картите на техните, и във видеото обяснявам, за да спонсорират любимите си звезди, които ги развращават. Кинти изпращат и за да гледат как някой инфлуенсър надига шот след шот…

Училището в България е загуба на време. Ученик, който няма никакъв афинитет към математика, е каран да учи теореми, които нямат никакво реално приложение в живота. Друг, който бъкел не разбира от литература е насилван да пише. Кому е необходимо това мъчение? Кипи безсмислен труд!
Най-вече ние трябва като общество да изискаме училището да се осъвремени. Това наше „мило“ училище по съветски модел е също толкова вредно, колкото и русофилската йерархия в прокуратурата.

Безкрайно е необходимо в българското училище да се случат две неща:

  1. Към всеки ученик да има индивидуален подход. Да се работи с децата, за да им се подпомогне да открият дарбата, призванието си. И след това да се работи с децата към надграждането на талантите им.
  2. Общите предмети да не свързани с тъпизми от сорта x + y, а да са по отношение на развиване на мисълта на учениците. Да има дебати, дискусии за морала; за вредата от наркотиците; за нуждата от равни човешки права; за репресиите срещу Навални в мракобесна Русия; за шпионирането у нас; за корупцията; за свободата на словото; за …; и за…

Медийната грамотност задължително трябва да се въведе като час. Тази грамотност днес е много по-важна от това да знаем къде се поставя точка или запетайка. Медийната грамотност днес определя съдбата на света! Как се възкачи вредният Тръмп? Чрез умело разиграни послания през определени медии? Как хомофобните квази-патриоти бяха част от управлението на България? Те през своите медийни канали внушаваха на хората, че ако не са те, децата ще бъдат отвличани от норвежци. Ами какво направиха с Истанбулската конвенция?! Превърнаха я в плашило, с което успяха да вкарат цели двама евродепутати – срамни петънца по ревера на държавата ни! Как го постигнаха? Чрез изкривяване на истината, чрез рекламни кампании от съмнителни страници в социалните мрежи. Конституционните съдии – връхната синекурна служба с най-дълъг мандат и най-високо заплащане – също изпълниха поръчката. Насърчаването на гражданите да мразят ЛГБТИ общността е най-долният акт, случвал се в българската политика. Не само съм обиден лично, в качеството ми на член на тази общност, а и съм омерзен като част от този социум.

Ако младите не са медийно грамотни, то ще продължаваме да пъхаме властта в ръцете на неподготвени и неподходящи лица. Младите настъпват. Те са бъдещето. Не само преносно, но и пряко. Буквално те ще са основната част избиратели след някоя и друга година. На последните избори, на 4-ти април, видяхме това. БСП се свива. Просто нейните симпатизанти лека-полека се пренасят на едно по-хубаво място. Слави Трифонов пък е във възход. И как не, когато прави дуети с най-актуалния любимец на юношите Тото.
Няма и секунда време, което може да си позволим повече да губим!

Промяна на училищната система ще се забави. Дотогава трябва действие. Нашата програма предлага следното:

Създаването на курс „Медийно ограмотяване на деца“. Той задължително трябва да обхване още три-четиригодишните. Защото знаем, че първите седем са най-важните, а и защото децата днес преди още да са изоставили биберона са хванали смартфона. Сиреч те преди да осмислят реалността вече са във виртуалността.

В него ще поканим реномирани специалисти, които умеят да комуникират с деца. Като популярната схема роднина – милиционер ще бъде префасонирана психолог – журналист. В колаборация здравните и медийни експерти ще могат с лекота да представят пред децата що е истина, що е лъжа.

В по-миналия семестър във Факултета по журналистика и масова комуникация имахме факултатив „Етично отразяване на деца в медиите“, воден от прекрасната Надя Обретенова. Допадна ми много, тъй като бях обучен как максимално обективно, но и щадящо трябва да бъдат заснети и представени историите, включващи или отнасящи се до деца.
Структурата на този факултатив спокойно може да бъде използвана само че в обратна посока: как децата да употребяват медии.

Това ще да бъде едно супер трудно обучение! Защото децата днес са възпитавани и растат в семейства, чиито, в огромен процент от случаите, основен източник на информация за България и света е Фейсбук. За да преодолеем „фамилната обремененост“ е наложително чрез игрови методики да развенчаем социалките и да ги свалим от пиедестала.
В кабинета на „Да говорим заедно“ работим често с кукли (https://dagovorimzaedno.com/kukli). Като нищо приказката „Вълкът и седемте козлета“ може да бъде използвана за обясняване на това как ни лъже интернет.
Примерно: Мили дечица, слушайте сега.

„Живеели някога в хубава къщичка седем козлета с тяхната майчица, която ги обожавала. Един ден тя решила да отиде до сладкарницата, за да им купи чийзкейк. Предупредила ги да бъдат послушни, да внимават като играят да не счупят нещо и на никого да не отварят. Те тържествено обещали, даже заключили след нея. Но не щеш ли след четвърт час на вратата се почукало и глас се чул отвън:

-Козлета, аз съм майка Ви, отваряйте!

Гласът бил груб. И те разбрали, че разбойникът-вълк иска да нахлуе.

Направил още един опит вълкът да влезе: смазал си гласните струни, зазвучал като изтънчена дама, но козлетата пак го разпознали – този път по тъмните лапи.

Накрая вълкът приседнал на един пън, тъжен и пораженчески възкликнал „Ех, ех, гладен от този свят ще си отиде!“. Изведнъж подла мисъл в главата му се настанила. Прибрал се у дома, включил компютъра. Създал си Фейсбук акаунт с чуждо име и снимка на мъничко козле, открадната от Pinterest.

Козата вече се била прибрала. Мъниците вече били хапнали предоволно и се изпънали в хола. Всяко си награбило телефона.
Обадил се някой:

-О, наш събрат покана ми е пратил!

-И на мен! – рекъл друг.

-И аз не съм пропуснат! – обадил се трети.

Канило ги на среща непознатото козле. Обяснявало им, че е техен далечен братовчед, но не трябвало да уведомяват майки си, защото носил подарък-изненада за нея.

На следващия ден козлетата развълнували от къщи се измъкнали. Стигнали на уреченото място, вълкът изскочил от храста и ги излапал“.

Така чрез приказка може да се разкаже и как има медии, които промиват акъла ни. Как има медии, които изцяло са подчинени да клякат пред дадената власт.
През приказката ние стигаме до децата по-бързо и те ни се доверяват, защото ни чувстват по-близки.

Разбира се, мечокът или друг герой също трябва да присъства. Най-удачно ще е да има и видео уроци за Fact check-а.

Научавайки подрастващите да мислят ние си гарантираме светло бъдеще!

Вашият коментар