Автор: Мимо Гарсия Възрастни Домашно насилие & насилие

Мимо Гарсия: Жертвите на домашно насилие се нуждаят от финансова подкрепа и незабавна защита

Преди три години писах (https://mimo.bg/archives/188), че е необходимо да бъде създаден Национален борд срещу насилието, който да подпомага жертвите на домашно насилие реално, а не да се задоволяваме с кръгли маси, на които се пишат стратегии, неводещи до никакъв положителен резултат.
За тези 36 месеца починаха още много жени в условията на домашно насилие. Много други пък, неполучили медийна известност, бяха „пощадени“ – живи, но осакатени. Трети продължават и след тези 36 месеца да са в лапите на хищника, който някога им се е кълнял, че ги обича.

Реших да направя видео, в което да начертая най-важното, а именно: жертвите на домашно насилие се нуждаят от финансова подкрепа и незабавна защита. В рамките на 30 минути дадох моята гледна точка как може да подадем реално ръка на нуждаещите се и да ги извлечем от капана на унижението, болката и опасността. Това неизменно трябва да се случи с гаранцията, че веднъж напуснала насилника, жената ще има бъдеще.

На първо място, на жертвите на домашно насилие е важно да бъде осигурен начален капитал, с който да могат да излязат на квартира, ако трябва да се преместят даже в друг град, да имат възможност да се хранят, да заплащат режийните си, докато си стъпят на краката да си намерят/да се върнат на работа.
На второ място, докато започват да изграждат наново ежедневието си, е наложително да получат реална защита, дори през инструмента физическа охрана, ако има достатъчно данни, че лицето, с което са имали връзка, има реален риск да им посогне – дали пряко да ги нападне, дали косвено чрез поставено лице.

Давам своята гледна точка. Дайте и Вашите. С този проблем ще се справим само обединени.

Мимо Гарсия в скрийншот от видеото му „Жертвите на домашно насилие се нуждаят от финансова подкрепа и незабавна защита“
Мимо Гарсия в скрийншот от видеото му „Жертвите на домашно насилие се нуждаят от финансова подкрепа и незабавна защита“

Вашият коментар