Мимо Гарсия / Mimo Garcia
Автор: Мимо Гарсия Събития

Мимо Гарсия участва в Кръгла маса на тема „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“

Миналата година, когато завърших бакалавърската си степен, написах текста „Радвам, че станах част от семейството на ФЖМК“ (https://mimo.bg/archives/10472). И наистина, Факултетът по журналистика и масова комуникация е изключително свободно място. За тези близо пет години никой не ми е въздействал какво да мисля, не ми е налагал какво да пиша. Когато сме имали срещи, независимо дали с български или чуждестранни експерти, не сме получавали списък с позволени и забранени въпроси. Та не приемам опитите на определени лица да налагат неверни твърдения за моя Факултет, за моя университет!

Днес нашият декан, проф. Вълканова, организира прекрасна инициатива – Кръгла маса на тема „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“. На поканата се отзоваха генералните директори на БНТ и БНР, Емил Кошлуков и Милен Митев, членовете на СЕМ, медийни специалисти. Бе изключително интересно и полезно, НО определени хора решиха да се възползват от времето, от мястото, от самата кръгла маса като я превърнат в арена, впрягайки като оръжие, без да ни питат, и всички останали…

Накратко ще представя какво се случи. В първата част говори директорът на Българската национална телевизия. Питах го за политиката на медията към младите хора. Изказах положително мнение за решението им да дадат възможност на инфлуенсърката Флора Стратиева да създава съдържание в YouTube канала на националната телевизия, както и за номинирането на писателката-влогърка Изабел Овчарова в предаването Любимците на България.
Припомням, че преди три години съосновах платформа за психо-логопедична подкрепа и помощ. В нея сме дебатирали дълго и с родители, и с деца онези онлайн звезди, които влияят добре на малолетните и непълнолетните. Категорично Флора и Изабел са от светлата страна на присъствието в нета! Защото от тъмната са субектите, рекламиращи натрапчиво или прикрито цигари, наргилета, други субстанции. Има значение, огромно, кой ще бъде пътеводна светлина за малчуганите.
Докато се канех да доразвия въпроса си, акцентирайки на сериала на БНТ „Румбата, аз и Роналдо“ – първият нашенски сериал, борещ се срещу дискриминацията спрямо децата от ромски произход, се появи госпожа с коментар:

 „Наистина ли мислите, че има нужда от агитка?“

Явно визирайки, че задавам тази питанка, за да направя реклама на Емил Кошлуков. Втрещих се, защото личното ѝ отношение към него няма общо с програмата на телевизията, нито пък с Кръглата маса.

Още през януари 2021 г. съм писал за Румбата (https://mimo.bg/archives/7256):

„Признавам, че сериалът за тийнейджъри „Румбата, аз и Роналдо“ бе прекрасен. На ниво! Още по-хубаво – бореше се с дискриминацията давайки централна роля на циганчето с прякор Роналдо. Защото ще издърпаме от блатото този етнос само през положителните примери на вече издигнали се хора в обществото. Те ще се убедят, че може и да не се служи на местните барони, които да паразитират чрез тях, карайки ги да просят по ледените улици или пък продавайки гласовете им по избори.“

Когато имам шанс да говоря с директора на телевизията, защо да не се възползвам? Исках да отворя тема за продукции с послания. Например, онзи ден гледах по HBO Max „Небременна“ – филм, показващ колко важни са абортите. Исках да попитам кога ще има продукция, съдържаща ЛГБТИ герои и т.н.
Но след риторичното питане на въпросната се намеси нашият декан. Благодаря ѝ от все сърце за защитата!

По-голяма глупост от това, че съм в нечия агитка не бях чувал/чел през живота ми!!! Иронично, по „Чукча писател, не читател“, но елементарна и бърза проверка в нета щеше да предотврати тази нелепица. Защото аз съм критикувал Кошлуков (https://mimo.bg/archives/5646). И подписка съм подписвал (https://bit.ly/3umm8c2). Но в желанието си човек да блесне, да гони собствените си нереализирани амбиции, е готов да наранява, да поставя етикети.
Горд съм от себе си, че не слязох на нивото да отвърна, да стане скандал. Помъдрял съм, все пак пет години съм гледал покойната ми баба, която бе с Алцхаймер. Осъзнал съм, слава Богу, че личната амбиция не е основното, че има много по-стойностни неща. Някои не са разбрали. Съчувствам им, защото си изграждат кули от его, което ги унищожава. Видях го днес. Тъжна картинка…

Във втората част, след участието на министъра на културата, зададох въпроси на бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров и проф. Иво Драганов:

  • дали смятат, че трябва да се даде възможност на служителите на БНТ и БНР да избират сами генералните си директори или поне част от управителните съвети;
  • както и ако се приеме мандатите на генералните директори и членовете на управителните съвети да се разминават, какво правим ако се породи напрежение (както се случи в радиото) помежду им и се блокира работата.

Изключително интересна дискусия бе днес! Отвъд провокациите, всичко бе на ниво. С интерес очаквам още много бъдещи такива.

Мимо Гарсия на 22 март 2022 година
Мимо Гарсия на 22 март 2022 година
Въпроси на Мимо Гарсия към Емил Кошлуков
Въпроси на Мимо Гарсия към Емил Кошлуков
Мимо Гарсия и членове на СЕМ
Мимо Гарсия и членове на СЕМ
Мимо Гарсия и министъра на културата Атанас Атанасов
Мимо Гарсия и министъра на културата Атанас Атанасов
Мимо Гарсия и професор Иво Драганов
Мимо Гарсия и професор Иво Драганов
Мимо Гарсия и генералният директор на БНР Милен Митев
Мимо Гарсия и генералният директор на БНР Милен Митев
Мимо Гарсия и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков
Мимо Гарсия и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков
Мимо Гарсия и модератора д-р Анета Милкова
Мимо Гарсия и модератора д-р Анета Милкова
Мимо Гарсия и декан професор Веселина Вълканова
Мимо Гарсия и декан професор Веселина Вълканова

Вашият коментар