Автор: Мимо Гарсия Възрастни Деца Логопедия Психология

Мимо Гарсия: Новаторският метод на Галинка – куклите, първите приятели на децата

Търсите психолог и/или логопед в град София - Галинка Ви очаква!
Запишете час: 0877 8244 85

Толкова съм щастлив, че имах възможността да присъствам на куклен спектакъл, проведен от Галинка Чавдарова.
Дете на мои близки, посети кабинета й в мое присъствие. Така ми се отдаде възможността да присъствам на „приобщаване чрез споделяне“…

Ето как всеки от нас си представя един кабинет, независимо дали за психологическа или физическа помощ: бели стени, липса на уют и усещане за студенина… ДА, ама НЕ! Кабинетът на Галинка прелива от цветове, от играчки, от топло отношение и най-вече от чувство за споделено изживяване! ! !

Панорамна снимка на кабинета
Част от играчките в кабинета

Детето е срамежливо, чувства се винаги притеснено, извън дома си, та какво остава, когато трябва да преживее терапия за говорния си проблем…

Но още щом прекрачи прага Галинка го посрещна с папагала Кико и го пренесе в света на приказките… Кико и тя му заразказваха интересна история, а междувременно Галинка разпитваше хлапака кои са любимите му филмчета, кои герои харесва най-много в тях и чрез тези въпроси установяваше в кои звукове е нужно да обърне повече внимание.
Детенцето, разбира се, не се усети. На него му бе изключително приятно, тъй като Галинка следи детски програми и е в час с всички супер герои…
Така срамежливостта и отказът му да участва в терапията бе преодолян. Галинка от логопед се превърна в приятел, който за разлика от родителите му „може да стигне“ неговата възраст за секунди.

Почувствах се много приятно от старанието на Галинка и най-вече от осъзнаването ми колко важни са нейните кукли-помощници за работата с деца. В много случаи чрез куклите, децата й споделят собствените си проблеми, представени в „трето лице“.
Това е отдавна утвърдила се социална-психологична роля. Дори в проучванията, ако зададете конкретен въпрос на едно лице, то може да не Ви отговори честно, но ако го попитате заобиколно – ще се осмели. Например: ако питате един работник в завод дали би гласувал за нов шеф на предстоящото събрание – той може и да не бъде откровен, но ако запитате работника дали всичките му колеги ще гласуват за нов директор – то той ще бъде себе си в отговора.

Доверете се на Галинка, защото тя знае как да бъде дете с децата и възрастен с възрастните!

Галинка Чавдарова и папагала Кико; вижте повече тук за куклите тук: https://dagovorimzaedno.com/kukli

Вашият коментар