Автор: Мимо Гарсия

Мимо Гарсия: „Бачорски и златната ябълка“ се оказа хитът на сезона

Много ми бе полезно да се запозная със становището на доц. Георги Лозанов и Максим Бехар по отношение на хита на сезона – YouTube риалити продукцията „Бачорски и златната ябълка”.

Напълно съм съгласен с доц. Лозанов, че „проблемът на „Биг Брадър” е, че се опълчи срещу собствения си модел – да показва личния живот на „обикновени хора и „Биг Брадър” обаче все повече се изкушаваше да е „ВИП Брадър”.

За мен, като фен на формата „Биг Брадър”, в последните сезони у нас властваше тотална пародия и предизвикани абсолютно ненужни скандали, които убиха чувството за реалност, създавайки впечатление за режисираност. Режисираност, която макар и да не бе дотам известна на популярните участници, се долавяше от публиката.

Смятам, че полезното на риалитата е да дадеш шанс на тези пред камера да са себе си и да не ги поставяш в една или друга ситуация, все пак няма по-добър сценарист от живота! Във всички останали случаи на намеса става въпрос за филм, сериал, но не и за риалити.

Бехар казва, че „социалните медии изместват телевизиите с огромна скорост. И те просто не са в състояние да променят нищо от своите формати, освен да имат опцията да бъдат гледани в реално време онлайн, или пък колкото се може по-бързо да качват продукцията си в YouTube или някъде другадеТова обаче не върши работа, защото форматът си остава един и същ, участниците в него – водещи, репортери, оператори – също“.

Точно така е и това се доказа с краха на вечерното шоу на Николаос ЦитиридисБе правен дори опит за изтегляне на предаването в посока на интернет вариант на шоуто, но дори тази идея не сработи, защото продукция, насочена към ТВ, няма как да е хамелеон и да напасва и на формат за YouTube.

В тази връзка риалитито на Бачорски е голям успех, с който хвърлят ръкавицата към телевизиите (вече го направиха Павел и Ицака с „Къщата на инфлуенсърите”)Нямам представа до колко следват някакъв сценарий, или не, ала е факт, че са откровени и едни с други, и с публиката, което поне като зрител усещам.

Може би телевизиите ще осъзнаят какво трябва да променят, ако искат да са победители за гледаемостта.

image

Целият материал на вестник „24 „часа“ може да откриете на:
https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/16370431

Вашият коментар