Автор: Мимо Гарсия Възрастни Отслабване

Мимо Гарсия: Всяка погрешна стъпка, която предприемате днес, е бич за Вашето здраве в утрешния ден

Добро утро, вчера бях на гастроентеролог. Днес пак съм в болницата, другата седмица, живи-здрави-Бог с нас, отново.

И се замислих за нещо, което ни се струва, че си го знаем, ала не е лошо да си припомняме, а именно: „Ценете си здравето”!

Докато нямах здравословен проблем, никога не съм се замислял: „Ей, колко е гот, че не ми е лошо.
Просто не съм имал такива мислиВъзприемах си, че е гарантирано, сякаш обещано, все да ми е „пей сърце”, ала, за жалост, не.

Но здравето и болестите НЕ са определени от някаква извънземна сила. Не може да си кажем: „На този му се е паднало здраве от баницата с късмета, затова му няма нищо.

Здравето е в наши ръце и понякога грешки, които допускаме, се завръщат и ни шамаросват, осигурявайки ни заболяване, години по-късно.

Веднага давам пример: многократно съм разказвал колко пълен бях. Тогава на едно отиване до училищната лафка си купувах:

  • сандвич;
  • солети „Хрус-хрус”;
  • пакет големи „Тутки”;
  • 2-3 „Линцера”.

Всичко това го нямаше след има-няма 30 минутиТъпчех се, не се движих, но бях млад и организмът ми държеше.
Да, получих проблеми с колената от тежестта, задъхване по етажите в даскало, ала това беше пренебрежително малко в сравнение с това как се унищожавах чрез тъпчене и обездвижване.

По-късно отслабнахЗапочнах да се движа и си мислих, че вече е зад мен лошото. Дори, признавам, съм се майтапилче ми се разминаче някак съм надхитрил „системата”.

Но няма надхитряване на организмаВсичко, което му причиняваме, той ни го връща стократно по-късно. Не че иска да ни отмъсти, ала е длъжен да ни предаде урок.

И на мен дадегастроезофагеалната рефлуксна болест е вид пъкалОтвътре да те гори и да не може да спиш, и да не може да се храниш, и да ти се рушат зъбите, и да имаш лош дъх, и…, и…

Тичане по доктори, плащане за лекарства, дирене на всевъзможни илачи (защото, когато ти е зле, си удавник за всяка сламка, падайки в капана на всеки продавач на надежди).

Ала все в главата ми седи една мисъл: „Аз си го причиних.Да, така е!
Сега всяка солета и бисквитка, които съм поглъщал, без да дъвча, в промишлени количества, увреждайки организма, се появяват в паметта ми и се кая колко глупав съм бил!

А тогава се гордеех как хората ме гледат втренчено колко мога да изям наведнъж
Да, колко ограничен съм бил, не ми се мисли.

И все пак положителното в моя случай е, че може би догодина ще премина през операция и ако не се върна към лошите навици, може да съм отново в добро здраве.

Но много други състояния нямат път назад, така че, приятели, мислете: всяка погрешна стъпка, която предприемате днес, е бич за Вашето здраве в утрешния ден!!!

Вашият коментар